AGRANA
Takarmányok
Melasz alapú takarmányok legolcsóbban közvetlenül a cukorgyártól
Garantált beltartalom · Fenntartható takarmány

Megduplázza melasz alapú takarmánykeverő üzemének kapacitását a Magyar Cukor Kaposváron.
Cél a lehető legrövidebb ellátási lánc biztosítása

A Magyar Cukor 2015 őszén helyezte üzembe folyékony melasz alapú takarmánykeverő üzemét a Kaposvári Cukorgyárban. A beruházás létrehozásának elsődleges célja az volt, hogy a melasz alapú takarmányokat a lehető legrövidebb ellátási láncon lehessen eljuttatni a végső felhasználókhoz, a szarvas-
marhatartókhoz, kiiktatva minden közbülső elemet, mely az ellátási láncot drágává és alacsony hatékonyságúvá teszi. Hosszútávon ezzel garantálható a felhasználók részére egy magas ár-érték arányú termékstruktúra biztosítása.

A létesítmény precíziós adagolással teljes automatizálás mellett állítja elő a melasz alapú folyékony takarmánykeverékeit MelaMix márkanéven, melyeket a kérődző állatok takarmányozásában használnak. A melaszon kívül további értékes komponensek bekeveréséhez van lehetőség, mint a magas energiatartalmú takarmányglicerin és a kiemelkedő fehérjetartalmú koncentrált élesztővinasz. A termékekbe kizárólag hazai cukorrépából előállított melasz kerül.

A folyamatosan növekvő piaci igények kielégítése érdekében 2016 végén kerül átadásra a takarménykeverő bővítése, melynek során az eddigi kapacitás megduplázódik. A fejlesztések nem állnak meg 2017-ben sem. A tervek szerint egy karbamid bekeverő és adagoló állomás is kiépítésre kerül. mellyel a magas nyersfehérje tartalmú keverékek irányi növekvő piaci igény is kielégíthetővé válik. A további tervek között szerepel az ásványi, vitamin és aminósav-
kiegészítők adagolására alkalmas rendszer kiépítése, melyek segítségével lehetővé válik ezen létfontosságú komponensek MelaMix termékekbe történő bekeverése is.

Az előállított termékek minőségével kapcsolatban elmondható, hogy elsődleges prioritás a termékminőség állandóságának biztosítása, melyet az alapanyagok és a végtermékek folyamatos laborvizsgálatával biztosítják, valamint a takarmánykeverőt integrálták a cukorgyári minőségirányítási és HACCP rendszerbe is. Az előállított termékek nagyon fontos sajátossága, hogy minden időjárási körülmények között megőrzi folyósságát, hideg időben nem dermed meg.

A termékportfólió jelenleg tíz termékből áll, de a termékfejlesztés folyamatos, így a variációk száma a jövő évben el fogja értni a húszat. Az állattartók mellett a takarmánykeverő üzemek részére is elkezdődött a termékfejlesztés. Ezek a kombinációk pelletálási segédanyagként használhatóak majd. A társaság a következő időszakban a takarménykeverékeit már nem csak Magyarországon, hanem a környező országokban is forgalmazni fogja.